Als de baby "niet goed" ligt...

 

Rond de 35e week van je zwangerschap gaat je baby een vaste positie in je buik aannemen, als voorbereiding op de bevalling. Ideaal gesproken ligt je baby dan met het hoofdje naar beneden (in je bekken) en met de rug naar voren (richting je buik). Je baby ligt dan optimaal voor het op gang brengen van de weeën en een vlot verloop van de bevalling.

Helaas nemen niet alle baby's deze positie in: sommige baby's liggen met hun billen naar beneden (stuitligging) of met hun rug naar achteren (achterhoofdligging).

Als je verloskundige of gynaecoloog constateert dat je baby "niet goed" ligt, kunnen technieken uit de Chinese geneeskunde je baby uitnodigen om zich beter te positioneren. 

Start in dit geval zo snel mogelijk met moxa-therapie: uitgevoerd vanaf week 33 in de zwangerschap geeft 75% kans op succes.

Is je zwangerschap inmiddels al verder gevorderd dan kunnen deze technieken nog steeds toegepast worden maar de kans op succes neemt langzaam af.

De baby heeft immers minder ruimte om te draaien.

 

Moxa therapie

Voor het beter positioneren van je baby gebruikt de Chinese geneeswijze een speciale moxa-behandeling. Bij deze behandeling verwarm je een acupunctuurpunt met moxa.

Deze techniek kan worden toegepast wanneer je van de verloskundige of gynaecoloog te horen hebt gekregen dat de baby "niet goed" ligt.

Moxa wordt gemaakt van een Chinees kruid Ai Ye (Artemisia) en kan op verschillende manieren worden toegepast.

Bij de ligging van de baby gebruiken we de moxa-stick, een soort grote sigaar die kruid warmte uitstraalt in het acupunctuurpunt. 

 

De behandeling

Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33ste week beginnen met moxa-therapie. De moxa-therapeut verwarmt de zijkant van de kleine teen, in acupunctuurtermen Blaas 67, gedurende vijftien minuten met een moxa-stick. De moxa-therapeut leert deze behandeling aan aan de partner zodat deze na de eerste behandeling thuis uit te voeren is. De moxa-therapie moet gedurende twee weken dagelijks worden herhaald.

 

Stuitconsult          

Aanvang: Vanaf 33 weken zwangerschap. 

Duur:      30 minuten.

Prijs:       € 55,00 (incl. 2 moxa sticks en aftik bakje voor thuis).